svētdiena, 2019. gada 29. decembris

Tests: Tīkla vada garuma ietekme uz tīkla veiktspēju

Vadi ir galvenā sastāvdaļa sekmīgam datortīklam. Ir dažādi faktori, kuri ietekmē tīkla veiktspēju. Iepriekš tika pārbaudīta maršrutētāju ietekme uz tīkla aizkavi. Interneta plašumos valda dažādi mīti par garuma ietekmi. Ir komentāri jo īsāks, jo mazāka aizkave, arī labā kabelī pat 100 metros nejūt aizkavi, gan kabeļiem nav nozīmes, svarīgas ir iekārtas, protams arī 100 metri maksimums. Šoreiz tiks mērīts tas, kā vada garums ietekmē tīkla aizkavi.

Testēšanai tika izmantots pilnīgi jauns Cat5e kabelis, kurš tika sagriezts gabalos. Izvēlētie garumi 20 centimetri, 50 metri, 100 metri un 150 metri. Tiks izmantotas arī dažādas iekārtas, lai dažādotu iespējamos rezultātus. Izvēlētās iekārtas* arī ir dažādas, gan no augstā plauktiņā, gan no lētā gala. Testēšana tikai veikts aizkaves (ping) mērījums ar lielu datu paketi. Tika veikti 1000 mērījumi vienam mēģinājumam un izvilkts vidējais rezultāts.

Rezultāti ir interesanti. Divu iekārtu rezultāti ir ļoti pārsteidzoši. Mikrotik iekārtai uz visīsāko vadu bija vislielākā aizkave un, vispārsteidzošākais, 150 metru kabelis strādāja bez problēmām ar viszemāko aizkavi! Tā pat jāizceļ Eusso iekārta, kura 100 metru garajā kabelī 4000 mērījumos pazaudēja 35 paketes! Pārējās iekārtas demonstrēja līdzīgus rezultātus un 150m garo kabeli nespēja izmantot. 

Labāk šo testu spēs attēlot diapazona grafiks. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka vada garumam ir ļoti niecīga ietekme uz tīkla aizkavi. Šo mērījumu vidējais diapazons bija 0,08 milisekundes jeb 80 mikrosekundes. Tas nozīmē, ka vada garums ļoti niecīgi ietekmē tīkla aizkavi.

* izmantotās iekārtas MikroTik rb95ui-2hnd, D-link des-1005a, Sweex, Asus gigax1005, Eusso ush 5005-xpc, Tp-link tl-sf1005d

2 komentāri:

  1. Njāa.. Vai ir kas dzirdēts par to pašu omu likumu?
    Proti -> ja garāks kabelis jo lielāka pretestība, jo signāla līmenis zemāks, kā rezultātā arī 100m ir tas vidējais kas pieļaujams?

    Kādeļ apskatā nav ieķļauti RX, TX kļūdas procents?
    Jāņem arī vērā ka katra tīkla ierīce var "koriģēt saņēmto paketi", kā rezultātā tas nekādīgi nevar attiektis uz "PING" :D
    Amatieriski :D

    AtbildētDzēst
  2. Šie testa rezultāti atklāj to, ka 100 metru atzīmei ir maza nozīme. Ja reiz Mikrotik spēj darboties arī 150 metros, bet Eusso nespēj kvalitatīti strādāt 100 metros...

    AtbildētDzēst