otrdiena, 2022. gada 19. aprīlis

PC UPS - Mašīnas akumulators

 Pasaules aktuālā notikumu dēļ, aktualizējies ir mana "to-do-list" ideja par datora UPS ar mašīnas akumulators. Ideja ir parasto datora UPS pielāgot mašīnu akumulatoru lietošanai. Šoreiz vairāk rakstīšana un mazāk bildes. Kaut ko līdzīgu jau biju izveidojis, kā izmēģinājumu, vai vispār vērts tālāk ieguldīties - STRĀDĀJA. Tāpēc pārtaisīšu kārtīgi un ar padziļinātu izpēti.

Pati UPS darbība ir ļoti vienkārša. Vismaz šiem lētajiem. Kamēr elektrība ir, tikmēr viss strādā ierasti. Ja pazūd elektrība, tad milisekunžu laikā pārslēdzās uz akumulatora lietošanu. Iebūvētais akumulators ir no 7Ah līdz pat 12Ah, atkarībā kāds akumulatora modelis nopirkts. Kad elektrība atjaunojas, tad akumulators tiek lēnām atkal uzlādēts.
 
Tomēr iebūvēts akumulators ir mazs un sarežģīti nomaināms. Ērtāka šķiet idejap par mašīnas akumulatora lietojumu. Pielodēju vadiem pagarinātāju un klāt klemmes, lai vieglāk pievienoties mašīnas akumulatoram.

Papildus arī izveidoju ērtus elektrības vadus. Ieejai paraistais datora vads, C13 un TypeF. Izejai C14 un TypeF dalītājs.

Pārbaudei izmantoju vecus mašīnu akumulatorus, kuri automašīnas starterim vairs neder, tomēr manam UPS projektam tieši laikā.

Standarta 12V 7Ah akumulators spēj nodrošināt 84Wstundas. Piemēram, mans centrālapkures sūknis tērē 4W. Teorētiski tad iznāk, ka bez elektrības varu turpināt sildīties 21 stundu.
Mašīnas akumulators 12V 54Ah spēj nodrošināt 648Wstundas. Centrālapkures sūkni teorētiski darbināt var 162 stundas.

Šeit gan jāatcerās ierobežojums no UPS`a puses. Šis teorētiski spēj nodrošināt 280W.

Morozāģim ķēdi uzasināju ar elektrisko asināmo, kurš darbojās no UPS akumulatora. Sākumā 12,4V, pēc darba 12,22V.

Mans novērojums ir arī tāds, ka UPS`a lādētājs akumulatoru neuzlādē augstāk par 12,4V. Ar specifisko mašīnas lādētēju var uzkāpt pat līdz 13,4V lādējot. 

Elektrības atslēguma gadījumā dzīve neapstāsies. Gaismu varēšu iegūt. Centrālapkures sūknis turpinās strādāt. Leduskapja saldētava turpinās strādāt. Akumulatoru uzlādēšu braukājot ar mašīnu vai arī vienkārši darbinot motoru.. Sliktākajā gadījumā, pievienot UPS klemmes pie mašīnas un ar pagarinātāju aizvest elektrību tur, kur vajag. 

Izmaksas:
datora UPS - bezmaksas, vecais ar beigtu akumulatoru;
mašīnas akumulators - bezmaksas, mašīnai vairs neder jo negriež starteri;
akumulatora klemmes - 2,5 euro celtniecības preču veikalā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru