sestdiena, 2021. gada 29. maijs

WiFi ātruma ietekmējošie 'lifehack'

 Lifehack ir dzīvi uzlabojošas idejas, kuras neprasa lielus ieguldījumus un ir realizējami ikvienam. Arī IKT nozarē ir dažādi lifehack, kuru vērtību katrs pats var vērtēt. Piemēram, slavenais Youtuberis Kipkay savā video par Wifi ātruma uzlabošanu lēš pat četrkārtīgu uzlabojumu ar alumīnija bundžiņu uz antenām - https://youtu.be/tonZeKP-Mi4 Arī daži pazīstami 'datoriķi' sakās, a Pringls čipsu paciņa uzlabojot ātrumu. Veicot testus rezultāti ir atšķirīgi!

Lai pārbaudītu populārākos mītiskos lifehack par Wifi signāla uzlabošanu tiks veikts eksperiments. Tiks veikti pieci mērījumi laikam, kas nepieciešams faila pārsūtīšanai caur Wifi. Izvēlētais fails ir 1Gb liels. Tika izvēlēta Wifi iekārta ar vienu antenu, kura strādā 2,4 Ghz frekvencē jeb Wifi4. 80metrus garā gaitenī, bez starpsienām, tika veiktas atzīmes 4m, 21m, 42m un 67m, kur attiecīgā vietā tiks veikts mērījums. Slēguma shēmu skatīt attēlā.

Izvēlēti tika populārākie mītiskie lifehack un standarta variants. Virtuves kāšamais, kurš šķiet atgādina satelītšķīvja darbības principu. Pringles čipsu paciņa, kura šķiet atgādina binokli. Alumīnija dzēriena bundžiņa, kura atgādina daļēji satelītšķīvī ar lineāru virzienu. Notēmēta antenā, kura atgādina precīzu lāzeru. Klasiskais antenas novietojums vertikāli, kuru visur lieto. Pirms testu veikšanas seši IKT nozarē iesaistītie izteica savas prognozes rezultātiem. Kādas prognozes?

Sešas izteiktās prognozes idejiski ir atbilstošas. Tālākajā mērījumu vietā bundžiņas mērījums vairākas reizes ir  neveiksmīgs. Citi mērījumu tālākajā vietā ir diezgan loģiski un izskaidrojami. Tomēr, tuvākajā distancē mērījumu atšķirība ir grūti izskaidrojami. Būtu nepieciešams veikt krietni vairāk mēģinājumus, lai iegūtu pārliecinošākus rezultātus. Vai piekritīsi apgalvojumam, ka:
  • vislabākais signāls ir lietojot klasisko vertikālo antenas novietojumu?
  • mītiskie lifehacki ir ar pretēju efektu - apgrūtinot signālu?

Grafiks ar mainītām kolonām/rindām.



Kopumā tika veikti vairāk kā 20 mēģinājumi un atvēlēts teju 10 stundas mērījumu veikšanai. Paldies arī Eduardam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru