pirmdiena, 2016. gada 12. septembris

Divkomponentu epoksīdu līmes spēks

Lai salabotu plastmasas detaļas, jāizmanto epoksīdu līme.

Plastmasas detaļa saplīsusi. Laikam vecuma ietekmē zaudējusi elastību un tāpēc saplaisājusi.


 Piemērots darbiņš epoksīdu līmei. Šobrīd lietoju šādu, bet citas divkomponentu epoksīdu līmes arī ir labas.  Izcils ir līmes padeves mehānisms. Spiežot, ārā nāk abas līmes daļas vienādā daudzumā.

Pirms līmēšanas detaļas "aprīvēju" ar smilšpapīru. Ja virsma ir raupja, tad līmei vieglāk pieķerties un veidosies stiprāka sasaiste.

Samaisu abas daļas kopā.

Līmi ieziedu visās plaisās. Lai žūšanas procesā plastmasas detaļas būtu ciešāk saspiestas kopā, tad visu detaļu aptvēru ar auduma izolācijas lentu.

Lai žūst!

1 komentārs:

  1. >> Lai žūst!

    Sveķi nežūst! Sveķi cietē!

    Par padeves mehānismu - tas ir izcils tikai tādos gadījumos, kad sveķus un cietinātāju vajag līdzīgās daļās. Tiesa, liela daļa veikalu plauktos esošie tieši tādi arī ir. Ja gadās nopirkt sveķus pudelītēs, kam vajag 1:1 tilpuma attiecību, tad var izmantot šļirces ērtākai un precīzākai dozēšanai. Ja ir sveķi, kam ir kaut kāda svara attiecība (100g:35g, piemēram), tad ērti ir izmantot ebayā nopērkamus svarus ar 0.01g precizitāti (virtuves svari ar 1g precizitāti nederēs, ja vien nevajadzēs jaukt tiešām lielus daudzumus).

    Dažiem komplektiem līdzi nāk arī plastmasas trauciņš un lāpstiņa - šie instrumenti ir *vairākkārt* izmantojami. Lāpstiņu var uzreiz notīrīt kādā papīrā, savukārt trauciņā esošo sajaukto masu var atstāt, lai sacietē - vēlāk varēs tādus viengabalainus sveķus noplēst no trauciņa.

    Atkarībā no veicamā darba, jāizvēlas "lēnākus" vai "ātrākus" sveķus - kaut kādam ātram remontam derēs 2min sveķi, ilgākam - 5min, 15min vai pat 30min. Ir arī tādi, ar kuriem var strādāt vairākas stundas. Jo "ilgāki" sveķi, jo tie ir šķidrāki - ja būs par daudz, tad var notecēt. Jaucot lielus daudzumus, tie var arī sākt vārīties.

    "Ātrajiem" tās 2min vai 5min gan nenozīmē, ka pēc šīm minūtēm sveķi būs pilnībā sacietējuši - ar tiem vienkārši nevarēs vairs strādāt, bet gala cietību tie sasniegs pēc krietni ilgāka laika.

    Tā kā epoksīda sveķi ir toksiski, tad būtu vēlams strādāt ārā vai labi vēdināmā vietā. Ziemā tas var sagādāt problēmas, jo sveķiem priekš cietēšanas nepieciešama salīdzinoši augsta temperatūra.

    AtbildētDzēst