pirmdiena, 2018. gada 10. decembris

Tests: Tīra tastatūra

Agrāk vai vēlāk, visas tastatūras paliek netīras. Atkarībā no lietotāja, atšķiras netīrumu uzkrāšanās laiks un to veids. Vieglākos gružus, piemēram, maizes drupačas, viegli ir izpūst ar kompresoru vai saspiestā gaisa baloniņiem. Pāri paliek netīrumi, kuri ir pielipuši pie klaviatūras un tik viegli nenāk nost.


Piedāvājumā divas metodes tastatūras notīrīšanai.
1. Spirta salvetes/mitrās salvetes;
2. Trauku mazgājamā mašīna.

Metode izmantojot spirta salvetes vai speciālās tīrāmās salvetes. Šī metode sākumā šķiet vieglākā. Vairākas reizes salveti pārslidinot pāri tastatūrai, taustiņu virsma kļūst tīra, gluži kā jauna. Tomēr, ātri secinām, ka taustiņu malas paliek joprojām netīras. Lai klaviatūru notīrītu perfekti, ir nepieciešams  katru taustiņu izņemt ārā, notīrīt un tad likt atpakaļ. Veicot tīrīšanu tika uzņemts patērētais laiks. Rezultāti ir šādi: 17 minūtes, 30+ minūtes un 30+ minūtes.

2. metode izmanto iekārtu palīdzību - trauku mazgājamo mašīnu. Šī metode šķiet visriskantākā. Netīro klaviatūru atliek ielikt iekšā un sākt mazgāšanas ciklu. Mazgājot jāizvairās lietot augstākās temperatūras, jo tajās dažas plastmasas detaļas maina savu vizuālo noformējumu. Dažas melnās detaļas izbalē un kļūst pelēcīgas. Dažas baltās detaļas kļūst dzeltenīgas. Tas laikam atkarīgs no ražotāja izvēlētajiem plastmasas izejmateriāliem. Pēc nomazgāšanas tastatūras kārtīgi jāizžāvē. Dažas tastatūras pēc mazgāšanas ir kļuvušas darbam nederīgas - taustiņu nospiešana netiek fiksēta, taustiņu nospiešana aktivizē arī citus taustiņus, tastatūra vispār nereaģē. Rezultāti ir šādi: 24 tastatūras ir mazgātas un 20 no tām strādā ideāli, savukārt 4 ir ar defektiem.

Dažādas metodes un dažādi to rezultāti. Mitro salveti, lai notrītu tastatūru, var lietot gadījumos, kad attiecīgā tastatūra ir vērtīga vai arī vienīgā. Jārēķinās ar vismaz 20 minūtēm tīrīšanas... Gadījumos, kad tastatūras skaits ir vairāk par dažām, tad izdevīgāk būtu izmantot automatizētas ierīces. Lietojot trauku mazgājamo mašīnu, jāatceras divas lietas - izžāvēt un 16% risks par defektu.

p.s. pāris gadus atpakaļ jau rakstīju par to.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru