pirmdiena, 2018. gada 26. novembris

Tests: Barošanas bloku pārbaudes

Sakrājot vairākus datora barošanas blokus (PSU), var gadīties aizmirst par to darboties spēju.
Lai pārbaudītu barošanas bloku darboties spēju var izmantot dažādas metodes. Izmēģināsim divas metodes un pārbaudīsim tās.
Izvēlētās metodes atšķiras ar patērētā laika un nepieciešamo papildrīku daudzumu.
1.metode - īssavienojuma metode.
2.metode - saspraušanas metode.
Pirmajā metodē barošanas bloks tiek palaists izmantojot papīra saspraudi vai īsu vadiņu. Šis metodes izmantošanai nepieciešams barošanas bloku pievienot pie elektrības un savienot "Power-ON" vadu ar zemi. 20 vai 24 pin mātes plates spraudnim lielākoties zaļais vads ir Power-ON, citreiz novērots arī pelēks vads. Salaižot šos vadiņus kopā, barošanas bloks sāk strādāt. Par to liecina ventilators, kurš griežas. Šī metode ir ļoti ātra un prasa maz palīgrīkus.

Otrajā metodē barošanas bloks tiek pieslēgts pie mātes plates un izmantojot korpusa ieslēgšanas pogu tiek palaists. Šīs metodes izmantošanai nepieciešama mātes plate, no kuras nebūtu žēl atvadīties bojāta barošanas bloka gadījumā. Vēl vajadzīga ir pieslēgta ieslēgšanas poga mātes platei un monitors vai pīkstulis. Šim testam izmantosim monitoru. Pēc barošanas bloka piespraušanas mātes platei, tiek nospiesta ieslēgšanas poga. Monitorā redzot BIOS attēlus var secināt, ka barošanas bloks strādā. Šī metode ir vairāk laikietilpīga, nepieciešami vairāk palīgrīki un sniedz korektāku rezultātu.

Kopā tika pārbaudīti 10 barošanas bloki. Viens no pārbaudāmajiem barošanas blokiem bija bīstams lietošanai - tāpēc uzreiz nokļuva metāllūžņos. Atlikušos deviņus pārbaudot ar abām metodēm ir iegūti šādi rezultāti:
1. metode: 8 strādā un 1 nestrādā.
2. metode: 6 strādā, 1 nav pārbaudāms, 1 strādā nekorekti un 1 nestrādā.

Apkopojot novērojumus var secināt to, ka 1. metode šajā testā sniedza teju 90% precizitāti. Izmantojot īssavienojuma metodi var ātri atlasīt barošanas blokus, kuri strādā un kuri nestrādā. Pēc tam izmantojot pieslēgšanas metodi var pārbaudīt strādājošos barošanas blokus uz korektu darbību.

Autors: Pauls

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru